Moeder zijn, hoe doe je dat?

Carlijn Siteur - vrouwencoach - Moederschapsbegeleiding

Zou je graag een goede moeder willen zijn, maar weet je niet goed hoe? Worstel je wel eens met beslissingen nemen en zou je daarin meer op je gevoel willen vertrouwen? Moeder zijn gaat vaak over gevoel. Over intuïtie, je onderbuikgevoel. Hoe weet je dat je daar op kunt vertrouwen? Vaak kun je het gevoel niet verklaren, het is er gewoon. Dat maakt het lastig om te volgen, zeker in onze maatschappij waar we gewend zijn om alles uit te leggen, verantwoorden en controleren. Hoe past zoiets als je gevoel daartussen? Hoe vind je een balans tussen de wijsheid van je hoofd en de wijsheid van je hart?

Moeder zijn en naar je gevoel luisteren

Naar je gevoel luisteren, hoe is dat voor jou? Ben jij je bewust van wat je voelt? Sta je er voor open? En niet te vergeten; maak je tijd om er naar te  luisteren? Niet klakkeloos meegaan in het ritme van alledag, maar bewust voelen wat je nodig hebt. Dat vereist aanpassing in onze samenleving die voornamelijk op “moeten” gebaseerd is. We moeten zoveel, voornamelijk van onszelf, dat we vergeten stil te staan bij wat we nodig hebben.  Als moeder  vliegt de dag aan je voorbij, gevuld met waslijsten aan wat er allemaal moet. Voeden, luiers verschonen, koken en met een beetje geluk lukt het om de vaatwasser uit te ruimen. Waar ben jij?

Je nieuwe rol: moeder zijn

Stilstaan, inchecken bij jezelf, hoe gaat het met mij? Dat is zo belangrijk in je nieuwe rol als moeder. Voelen bij jezelf wat je nodig hebt en daar gehoor aan geven. Zo raak je steeds meer gewend aan luisteren naar je lijf. Hoe meer je gewend bent, hoe makkelijker het gaat. Je raakt er mee vertrouwd. Niet alleen in de dagelijkse dingen, juist op de momenten dat je twijfelt als moeder. Dat je het niet weet en met je hoofd niet duidelijk krijgt wat het beste is om te doen. Op die momenten kun je terug naar je gevoel, wat voelt goed om te doen?

Perfecte moeders bestaan niet

Er is geen manier om een perfecte moeder te zijn. Wel zijn er tientallen manieren om een goede moeder te zijn. De kunst is om te ontdekken wat voor jou goed voelt. Vaak is dat een hele zoektocht. Een zoektocht waarin je je alleen kunt voelen. Weet dat je hier niet alleen in bent. Honderden moeders ervaren die zoektocht met jou, iedere dag, alleen weten we dat niet van elkaar. Het is niet niks om moeder te zijn, het is een intense gebeurtenis. Heel normaal dus dat je daar soms ondersteboven van bent. Maar zoals jouw kindje tijd nodig heeft om te groeien, zo heb jij tijd nodig om als moeder te groeien. Gun jezelf die tijd.

Durf om hulp te vragen

Ondersteuning zoeken als je merkt dat je uit balans bent en een steuntje in de rug kan gebruiken is het beste wat je kan doen. Het helpt altijd! Wellicht heb je een lieve vriendin waar je altijd eerlijk tegen kunt zijn. Of kun je terecht bij je moeder of schoonmoeder. Soms helpt het om op te schrijven waar je mee zit. Dan dwaalt het niet meer door je hoofd, maar staat het op papier. Er zijn ook fijne boeken over moederschap, Perfecte moeders bestaan niet is er één van. Daarnaast kun je een afspraak maken met de huisarts of contact opnemen met mij als vrouwencoach. Of sluit een keer aan bij een moedercirkel. Wat je ook kiest, blijf er niet alleen mee rondlopen. Je hoeft dit niet alleen te doen. Ze zeggen niet voor niets; “It takes a village to raise a child.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *