7 tips voor de perfecte baringshouding

Carlijn Siteur vrouwencoach - zwanger - moeder - Arnhem

Heb jij al nagedacht over welke houding jou fijn lijkt tijdens de bevalling? Weet je überhaupt dat er iets te kiezen valt? Of heb je alleen dat typische beeld van een vrouw die op haar rug in bed ligt? En dan het liefst met haar benen in die mega oncomfortabele beensteunen.. Door gebrek aan ander beeldmateriaal weten vrouwen vaak niet dat ze een andere baringshouding aan kunnen nemen. Bij deze informatie hoe je ontdekt wat jouw ultieme baringshouding is! 

Stap 1 – Volg je gevoel
Het allerbelangrijkste is dat je de houding aanneemt, die voor jou goed voelt. Dus wat ik hier ook schrijf, wat je ook leert tijdens de zwangerschapscursus, wat de verloskundige, de verpleegkundige, je partner, moeder, doula of wie dan ook zegt, JIJ bent degene die voelt of het klopt.

Stap 2 – Wat heeft jouw lichaam nodig?
Ben je tijdens de zwangerschap al bewust van wat jouw lichaam nodig heeft? Voel je op tijd aan dat je in een verkeerde houding zit of kom je daar aan het einde van de dag achter als je spieren al vastzitten? Neem je op tijd pauze of ga je maar door? Tijdens de zwangerschap kun je al beginnen met afstemmen op je lichaam. Plan voor jezelf een paar momenten in gedurende de dag waarbij je incheckt bij jezelf. Hoe is mijn houding? Voelt deze houding prettig? Wat heb ik nodig?

Stap 3 – Take care of your body!
Als je je meer bewust wordt van je behoeftes, is het niet vanzelfsprekend dat je daar gehoor aan geeft. Misschien vind je het onzin dat je een grens tegenkomt. Ga je toch door, want er is nog zoveel dat moet.. Of rijd je liever in één keer door naar huis, terwijl je voelt dat het je lijf goed zou doen om onderweg een keertje te stoppen. En dan heb ik het nog niet eens over andere mensen die er van alles van kunnen vinden. Mooi om te ontdekken welke overtuigingen je hebt aangenomen. En een uitnodiging om het anders te doen. Trek je niks aan van dat oordelende stemmetje in jezelf en probeer het uit, doe eens gek. Wie weet inspireer je er ook nog iemand anders mee!

Stap 4 – De theorie
Als je een verticale baringshouding aanneemt tijdens de bevalling, geef je zwaartekracht de ruimte om jou te helpen. Zowel de ontsluiting als het persen gaat vaak sneller en je kunt de weeën makkelijker opvangen. (NB als het te snel gaat, ga je meestal vanuit jezelf al liggen) Hoe dit werkt?

  • Zwaartekracht zorgt ervoor dat je kindje de goede kant op gaat. Tijdens de weeën trekt je baarmoeder samen en daarmee gaat je kindje dieper je bekken in. Doordat het kindje meer indaalt en meer druk geeft op de baarmoedermond, gaat deze makkelijker open en heb je sneller volledige ontsluiting. Als je gaat liggen, dan werkt de zwaartekracht ook, alleen is het dan zo dat je baarmoeder tegen de zwaartekracht in beweegt. Je begrijpt het al; minder druk op de baarmoedermond en je kindje beweegt minder effectief richting je bekken.
  • Aan de achterkant van je bekken zit je staartbot of stuitje. Als je staat, op handen en knieën zit of op je zij ligt, dan staat dit botje naar achteren. Als je op je rug ligt, wordt dit botje naar binnen geduwd en maakt het de doorsnede van je bekken kleiner. De natuur zit fantastisch in elkaar en het hoofdje van je kindje kan zich goed aanpassen zodat het door het bekken past, maar iedere centimeter extra is mooi meegenomen! Zowel tijdens de ontsluitingsfase als tijdens het persen. Verder ervaar je vaak minder druk in je onderrug als je een verticale baringshouding aanneemt. Als dat staartbotje in de knel komt, dan is dat pijnlijk. Dus ook t.a.v. het comfort; geef je staartbotje de ruimte.
  • Hoe vaak hoor je niet dat je tijdens de zwangerschap niet meer op je rug mag slapen, omdat dat niet goed is voor de doorbloeding van de baarmoeder? (NB; voorkeur is zijligging, maar geen ramp als je wakker wordt en je ligt op je rug, je draait in je slaap vaak automatisch naar je zij) Maar tijdens de bevalling, HET moment dat de doorbloeding van je baarmoeder het allerbelangrijkste is, mag je opeens wel gedurende langere tijd op je rug liggen? Dat is toch super onlogisch?! Voor de meest optimale doorbloeding van je placenta en de zuurstofvoorziening van je kindje; verticaal of op je linker zijde.
  • Jep, sorry, ik ga het toch noemen.. Wie gaat er liggen als ze moet poepen? Precies, nobody. Nu wil ik je kindje niet vergelijken met een drol, maar dan laat je de zwaartekracht toch ook zijn ding doen? De houding die je aanneemt zonder toilet, is op je hurken. Dat is ook de houding waarbij jouw bekken de meest optimale vorm heeft en jouw kindje er het makkelijkst doorheen kan. Oefenen maar die squats!
  • Jouw partner kan jou heerlijk masseren of tegendruk geven in je onderrug ter verlichting van de intensiteit van de weeën. Als je plat op je rug ligt, valt er niet veel te masseren.. En een gratis massage laat je toch niet aan je voorbij gaan?

Stap 5 – Zorgverleners / geboortewerkers
Vaak vertrouw je er als zwangere of barende op dat de geboortewerker die jou begeleid, jou vertelt wat het beste is. Vanuit zijn of haar expertise als geboortewerker is er veel kennis als het gaat over bevallen, maar jij bent de expert als het over jouw lichaam gaat! Als voormalig verloskundige weet ik dat veel geboortewerkers het fijner vinden als vrouwen op hun rug bevallen. Dat is namelijk overzichtelijker, ergonomischer voor hun eigen houding plus het feit dat we daar de meeste ervaring in hebben.
Eerlijk is eerlijk, het is makkelijker om een kindje op te vangen als een barende vrouw op haar rug ligt. De eerste baarkruk bevalling die ik begeleidde vond ik spannend, zweet op mijn voorhoofd en spierpijn de dag erna. En het was ook puzzelen hoe ik op een handige manier het kindje aan haar moeder gaf, die staand was bevallen. Maar naarmate ik dit vaker deed, werd ik er handiger in. Iets met oefening BAART kunst.
Iets nieuws proberen vraagt van jouw geboortewerker dat hij of zij waarschijnlijk buiten haar comfortzone moet stappen en dat kan spannend zijn. Maaaaar van proberen kun je leren! En bedenk je heel goed, dat het tijdens de bevalling om JOU draait en niet om het comfort van degene naast je.

Stap 6 – Oefening baart kunst
Je weet nu natuurlijk nog niet wat je fijn vindt tijdens de bevalling, maar je kunt wel al verschillende baringshoudingen uitproberen. Dan kun je voelen wat er gebeurt in je lijf en dan ervaar je zelf al wat ik hierboven beschrijf m.b.t. de zwaartekracht. Vraag je partner er bij, dan kan hij / zij jou tijdens de bevalling ook helpen met herinneren aan de diverse mogelijkheden die je hebt.

Stap 7 – Wees flexibel
Mijn intentie van dit hele stuk is niet om jou te verbieden om op je rug te bevallen. Als dat voor jou het fijnste voelt, dan is dat hetgene wat je moet doen. Ik wil je wel wijzen op het feit dat er veel meer mogelijkheden zijn en dat het belangrijk is dat je daarbij naar je eigen lijf luistert. Het afwisselen van baringshouding werkt vaak het fijnst. Daarnaast is het fijn om in het moment zelf te kiezen, dat kan zelfs per wee zijn. De ene wee voelt het heerlijk op je hurken, de andere wee weet je niet hoe snel je overeind moet komen. De kunst is om het uit te blijven proberen, want wat nu niet werkt, voelt over 1,5 uur misschien wel als heaven on earth.
Het is fijn als je weet wat de verschillende houdingen zijn en daar heb je mogelijk een voorkeur in. Welke baringshouding je tijdens de bevalling kiest, kom je maar op een manier achter. Wees flexibel en ga mee in de flow. Voel wat je lijf nodig heeft en laat verwachtingen, plaatjes en planning los.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *